Svenskar pensionerar sig sist

2006-09-19
 
Åldern då svenskar i genomsnitt lämnar arbetslivet stiger och ligger nu på drygt 63 år.
 
Den genomsnittliga åldern för uttag av ålderspension från Försäkringskassan är 64,8 år. De flesta lämnar dock arbetslivet betydligt tidigare än så. En anledning är att de slutar sin anställning p.g.a. sjukskrivning eller annan försörjning/pension.

I Sverige och Norge är den genomsnittliga åldern då människor lämnar arbetslivet 63 år. Bara Island, Japan och USA har högre utträdesålder. I Danmark är utträdesåldern 61 år och i Finland 60 år. I Frankrike, Italien och Nederländerna är åldern under 60 år.

Om utträdesåldern höjs med ett år, ökar arbetskraftsutbudet med ca 2,5%, (om totala tiden i arbete är 40 år). Det blir i princip en lika stor ökning av BNP, förutsatt att de äldres produktivitet är lika stor som hos arbetskraften i genomsnitt. Till detta kommer besparingar i olika sociala ersättningssystem.

Inte undra på att det är lockande för våra politiker att höja pensionsåldern för att få pengarna att räcka till.
Related Links :Cheap Oakley Sunglasses Cheap Ray Ban Sunglasses Cheap Oakley Sunglasses replica oakley sunglasses Mac Makeup Wholesale audemars piguet replica watches Ralph Lauren Outlet UK Replica Red Bottoms